Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

En ruta: Paper vs GPS

En els últims anys fer ruta motiva a molts viatgers a descobrir una regió en moviment, ja sigui a peu, amb bicicleta, a cavall o en vaixell. A més de gaudir de la natura i la cultura en primera persona, es fa exercici alliberant endorfines de felicitat!!

El més habitual és fer la ruta amb bicicleta o a peu, i per això actualment hi ha molts camins marcats. A la província de Girona hi ha moltes rutes amb diferents senyalitzacions: camins de gran recorregut (GR), Petit Recorregut (PR), Vies Verdes , Itinerànnia, Cami de Sant Jaume i altres que estan en procés de projecte o senyalització com La Ruta del Ter o El Camí.

Com obtenir informació sobre les rutes?

1 / Fins fa pocs anys el més habitual era tenir una còpia escrita amb indicacions de la ruta i un mapa, bé comprant un llibre de rutes en llibreries especialitzades, consultar d’Internet o ja en la destinació, obtenir informació de les oficines de turisme sobre rutes dels voltants.

2 / Des de fa uns tres anys hi ha un creixement exponencial de l’ús d’aparells GPS per fer rutes. Aquests aparells es fabriquen amb canellera o suports per a la bicicleta, donen una informació molt exacta de la localització i el no menys important és que l’ús dels 28 satèl·lits que conformen la xarxa del Sistema de Posicionament Global (GPS) és totalment gratuït.

Ens estem acostumant a llegir mapes GoogleMaps i molt aviat tots tindrem un GPS en el nostre smartphone.

Els promotors de les rutes i els ens de promoció turística locals, han començat a penjar els tracks GPS de les rutes als seus espais web. I la revolució 2.0 ha arribat amb pàgines web com la gironina Wikiloc amb rutes GPS de tot el món pujades pels propis usuaris de manera altruista. Els usuaris d’aquest web tenen un profund sentit de comunitat i juntament amb la descripció de l’itinerari trobareu comentaris i recomanacions d’altres persones que han realitzat la ruta. Molt recomanable!

Aquestes eines ens permeten informar-nos des de casa sobre les rutes que ens interessa realitzar i preparar el nostre viatge. I un cop al destí, tenir indicacions fàcils aseguir per gaudir de l’escapada en ruta.

En alguns casos les persones que sempre han fet ruta amb un mapa o llibre de ruta es resisteixen a utilitzar els aparells GPS ja que afirmen que es perd l’encant de l’exercici mental d’orientació i desxifrar mapes i indicacions. Però el creixement de l’ús d’aquests aparells en tant sols tres anys indica que es tracta d’un sistema pràctic que impera, tot i que sempre s’haurà de portar un mapa a sobre, pel risc a quedar-nos sense bateria.

3 / Finalment hi ha alguns touroperadors especialitzats que ofereixen la comoditat de l’organització de la ruta.  A més de dissenyar itineraris propis de diversos dies i realitzar reserves d’allotjaments i altres serveis, com lloguer de bicicletes, d’aparells de GPS o llibres de ruta, també ofereixen serveis de trasllat d’equipatge per fer rutes d’un allotjament a un altre i poder conèixer còmodament una part més gran del territori. Alguns touroperadors a Girona són: EITravel i Cicloturisme entre d’altres.

10 han comentat

 1. anna vicens

  Gràcies per la informació!

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Montse and jaume marin, Costa Brava Pirineu. Costa Brava Pirineu said: Avui al blog l'evolució en la manera de fer rutes: Paper vs GPS de Maribel Vela! http://bit.ly/hiGdbg […]

 3. Albert Simó

  Afegiria un altre sistema que s’esta implantant: la utilització de eines 2.0 com són foursquare o gowalla, per exemple.

  Aquestes et permeten recomanar els llocs on vas i t’han agradat.

  Cal d’estacar la xarxa gowalla (http://gowalla.com/) et permet crear rutes on l’usuari ha de fer “check-ins” als diferents llocs proposats a la ruta. Un cop finalitzada, l’usuari és recompensat amb una xapeta ;))

  Podeu vore, un de molts exemples: “Berkeley Coffeeshop Marathon” http://gowalla.com/trips/23

  A vore si us animeu des del patronat de turisme a crear força rutes!! 😀

 4. Maribel Vela Micheo

  Molt interessant !! gràcies !! En el pròxim post parlaré de fer ruta amb innovadores recompenses 🙂

 5. Antonio López de Avila

  Hola Maribel,
  Enhorabuena por la inciativa!
  Creo que todavía hay mucho por decir sobre el uso de la tecnología GPS en turismo. Además de los que has comentado y de los apuntes que se han hecho en los comentarios en relación con la aportación de conocimiento libre por parte de usuarios a través de estas redes, la REALIDAD AUMENTADA a través de smartphones abre muchísimas posibilidades al enriquecimiento de la experiencia del turista. Te ofrece la posibilidad de georeferenciar muchísima información del entorno (senderos, especies de fauna y flora, nombres e historia de los lugares por los que se pasa, etc.). La tecnología ya está disponible y en LAYAR es muy fácil crear una capa con esta información.
  Un abrazo
  Antonio
  PD:Pido disculpas, puedo leer catalán pero me temo que no puedo escribir una sólo línea…

  • Maribel Vela Micheo

   Sin duda !! y lo más genial es que con poca inversión de tiempo, estas tecnologías nos aportan un conocimiento más profundo del lugar que hace que nos llevemos una experiencia muchísimo más enriquecedora. Gracias Antonio por los comentarios y el esfuerzo de leer en otro idioma 🙂

  • Laia Cicuendez

   Pero bueno, menuda sorpresa!! Muchas gracias Maribel por hacerme llegar el limk, la verdad es que muy interesante… En referencia a esta tecnología que comentas, ya me contarás con más detalle, pienso que en el Parque Natural de Montserrat deberíamos realizar algo similar…
   Un abrazo a los dos!!!
   PD: Antonio, piensa que no paro de hablar a cerca de la experiencia que estoy viviendo en el IE, (de hecho no tengo más vida que el EXMDET, Maribel creo que sabe de lo que hablo…)así que en breve te veo hablando el catalan con nuevos alumnos catalanes!!! 🙂

 6. Ignacio Potor de Martín

  Papel Vs GPs es un debate con muchas similitudes al existente entre el ebook o el libro tradicional. La verdad es que en este campo, yo creo que la tecnología se va a acabar imponinedo a los usos tradicionales poco a poco; aunque siempre habrá nostálgicos de las rutas a la antigua usanza que seguirán con el mapa arrugado y brújula y el paquete de Camel como si fueran el Coronel Tapioca.
  Hace poco salieron los datos del número de smartphones que hay en España y ya superamos los 10 millones, casi un 30% más que el año anterior. Con estas cifras tan demoledoras el futuro del papel está sentenciado. Eso sí, todavía falta un tiempo hasta que el GPS se incorpore como un “must” en los smartphones y aún deben de ganar algo en usabilidad, ya que siguen siendo aparatitos de los cuales extraemos una pequeña parte de las aplicaciones que incorporan. Hay algunos smartphones que por no leerte un libro de instrucciones al final acabas utilizando solo 3 o 4 cosas de lo que te ofrece.
  Por consiguiente REQUIEM por la celulosa.

  Saludos y enhorabuena por el post

  • Maribel Vela Micheo

   Si nos paramos a reflexionar en que antes del año 2000 no existía la tecnología GPS para uso comercial… parece que es sólo cuestión de tiempo. Gracias por los comentarios 🙂

  • Zacarías Ferrer Ondé

   Estic d’acord amb l’Ignacio, encara queda temps perquè els gps es democratitzin a nivell de grans masses. Actualment només funcionen be els professionals, els quals són molt cars, perquè la majoria dels smartphones que tenen aquesta aplicació funcionan només si hi ha cobertura telefònica.
   Jo seguiré emulant el coronel tapioca

Algun comentari?

captcha

Pots utilitzar els següents codis HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>