Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

La Costa Brava de Miserachs, ara a Flickr

Per Setmana Santa es va publicar la noticia que el MACBA havia pujat a Flickr una àmplia selecció de dos dels llibres més coneguts de Xavier Miserachs (1937-1998): Barcelona Blanc i Negre i Costa Brava Show. La iniciativa s’emmarca dins l’acord de cessió durant 25 anys de l’arxiu Miserachs al MACBA, signat el 3 de febrer d’aquest any.

La relació fotogràfica de Miserachs amb la Costa Brava s’inicia amb un viatge de Setmana Santa a Cadaqués el 1958, quan encara era un estudiant de Medicina. El projecte es perllongà fins el 1966 en què es publica el llibre Costa Brava Show, amb 155 fotografies de Miserachs i textos de Vázquez Montalbán i Peter Coughtry. A Flickr, el MACBA ens ofereix una galeria de 192 imatges, incloent algunes no publicades al llibre.

I a més n’ofereix 10 amb llicència creative commons per poder ser emprades lliurement amb finalitats no comercials, sempre que es citi l’autor i no es modifiqui l’obra. Entre elles les imatges que acompanyen aquest text.

Façana de pedra d’un habitatge a Cadaqués, 1958

De la publicació a Internet d’aquest treball en vull destacar dos aspectes. El primer és la qualitat de les fotografies i la perspectiva que ens donen sobre el nostre propi present, i sobre la Costa Brava d’avui i el turisme actual. Val la pena reservar-se un estona llarga i veure a poc a poc la col·lecció completa amb el passi de dispositives de Flickr. L’efecte és acumulatiu, a mesura que passen les fotografies anem entrant a poc a poc a la Girona dels anys en què el franquisme iniciava la seva obertura econòmica i el turisme ens portava divises i desenvolupament econòmic, i també els costums, les llengües i els llibres d’Europa, i obria una relació que ha continuat des d’aleshores. Les fotografies són, a més, un recorregut sentimental per la Costa Brava dels nostres pares i avis, 50 anys són molts per algunes coses i pocs per unes altres.

L’Estartit, 1954: Dona i home conversant a una caseta de venda de localitats. Al costat cartell anunciant una corrida de toros:

Malgrat el temps transcorregut, algunes fotografies podrien ser fetes l’estiu passat, mentre que moltes altres semblen d’un món remot. El treball és un retrat del turisme creixent, de la seva recerca de diversió i exotisme (sorprèn la quantitat de fotos relacionades amb el flamenc), i també de la població gironina dels indrets turístics a finals dels anys 50 i durant la primera meitat dels 60. Anys més tard Miserachs fixaria la seva residència a Palafrugell on va viure els darrers quinze anys de la seva vida.

L’altre aspecte que vull destacar és la iniciativa tant de la família de Xavier Miserachs com del MACBA de permetre gaudir d’aquests treballs a tothom que ho vulgui, d’una forma fàcil pel públic i molt barata per la institució. Excepte les 10 publicades amb llicència creative commons, les altres es publiquen amb tots els drets reservats cosa que sabem que a Internet no respecta tothom. Probablement per això les imatges s’han publicat a aproximadament 600 x 400 pixels, suficients per veure-les en pantalla, però no en alta definició, fent molt difícil que puguin ser incloses en llibres o revistes sense haver demanat una còpia de més qualitat. Em sembla un bon compromís entre l’obertura i el servei públic, i el reservar-se un drets d’autor per segons quins usos. I la iniciativa s’emmarca en un moment en què la por als possibles usos indeguts està paralitzant moltes iniciatives de difusió del patrimoni fotogràfic que poden ser prou interessants, i que són tècnicament i econòmicament viables.

Per acabar vull destacar la iniciativa del Patronat de Turisme de Costa Brava Pirineu de Girona de ser present a Flickr des de 2009, per mostrar fotografies de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, que han tingut més de 20.000 visualitzacions, i per fomentar la participació i el diàleg amb els fotògrafs d’aquesta comunitat a través d’un grup que aplega ja prop de 4.000 imatges de més de 200 fotògrafs diferents.