Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

A l’estiu, vins rosats de l’Empordà

18 juliol 2011,10:43

La manca de qualitat que erròniament s’atribueix als vins rosats fa que siguin els vins menys consumits. Entre els consumidors hi ha la falsa creença que són els més simples del mercat. De vins simples o que no arriben a la categoria de grans vins n’hi ha de molts tipus, procedències i anys i no cal que siguin només els rosats. A l’Empordà tenim fantàstics vins rosats a uns preus més que assequibles.

Per posar-ne alguns exemples, el celler Empordàlia elabora el Sínols Rosat 2010, un assemblatge de les dues varietats empordaneses, la Garnatxa i la Carinyena, amb les foranies Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. A Mollet de Peralada, el celler Roig Parals acaba de treure al mercat La Botera 2010 rosat, un cupatge de Samsó i Merlot, molt suau i elegant. I el celler La Vinyeta, amb el seu Heus 2010, manté la suavitat vellutada propi d’un agradable vi rosat afruitat. El clàssic Cabernet Sauvignon Rosat 2010 de les caves Castell de Peralada, és un vi amb molta extracció i molta fruita, que surt any rere any mantenint la qualitat. A Vilajuïga, el celler Espelt elabora dos vins rosats a partir de diferents Garnatxes, el Lledoner 2010, més rosadet, i el Coralí 2010. I el celler Gelamà ofereix un rosat únic, provinent d’una zona molt fèrtil i de grans propietats per elaborar-hi vins rosats, tal com ho demostra el seu rosat de Garnatxa. A Sant Climent Secebes, el celler Martí Fabra elabora un vi que recorda el “palote” de maduixa, golós, fresc i persistent, el Lledoner 2010. I el celler Terra Remota, ens presenta el seu Caminito 2010, un rosat que sorprèn en ser degustat perquè ofereix sensacions diferents de les d’un rosat tradicional, pel seu lleuger toc de barrica, amb Garnatxa Negra, Syrah i Ull de Llebre. El celler baix empordanès, Can Sais, presenta el Gregal 2010, un vi rosat de curta maceració a partir de Garnatxa i Merlot, que dóna un vi especiat, mineral, fresc i amb volum. Maset Plana de Garriguella fa el rosat A21 a partir de Carinyena i Malbec, aquesta última és una varietat gens comuna en el nostre país. Maragda Rosa del celler Mas Llunes s’elabora aquesta anyada 2010 assemblant Cabernet Franc a la Garnatxa, que li aporta una personalitat diferent. I la Cooperativa de Garriguella ofereix dos rosats ben avaluats per qui els tasta, el Dinarells 2010 i el Puntils 2010. A Cantallops el celler Vinyes dels Aspres elabora un rosat amb gran personalitat i aromes complexes provinents de la seva fermentació  i estada en barrica, Oriol Rosat. Arché Pagès fa el fantàstic Sàtirs Rosat a partir de Garnatxa, Merlot i Samsó aconseguint un vi molt agradable i afruitat. De Cadaqués surt el Perafita Rosat elaborat en el celler Martín Faixó.

La meva recomanació per aquest estiu, sense cap mena de dubte, són els vins rosats de l’Empordà, fantàstic color, agradable aroma i llarg recorregut a uns preus que no excusen del seu consum. Glaçonera amb aigua i gel i a gaudir-los! Salut i vi!