Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Airbnb: el viatge social és una tendència a l’alça

4 agost 2011,12:37

Una demostració més de que les relacions socials s’han vist potenciades per la tecnologia se’ns presenta amb webs com ara Airbnb, un format social de viatjar que agafant com a base el concepte CouchSurfing, permet el lloguer d’un apartament/casa/… entre particulars que es relacionen online. Evidentment, aquesta web no és l’única dedicada a aquest nou fenòmen, ja que entre la competència podem trobar-hi webs com Wimdu, Roomorama, HomeAway o 9flats, però si que és la que darrerament ha tingut més notorietat.

I això és degut bàsicament per dos motius: el primer, del tot positiu, és per haver aconseguit una ronda de finançament de 112 milions de dòlars, (Wimdu l’havia aconseguit de 90 milions al juny) que segurament els servirà per a ampliar i consolidar la seva posició de lideratge a nivell internacional amb presència ja en 16.000 ciutats de 188 paísos i 1 milió de pernoctacions (febrer’11). Si fem un cop d’ull a la seva presència a Costa Brava, veurem com compta amb uns 140 allotjaments particulars. Tot i que el fet que hi hagi inversors disposats a dipositar quantitats tant elevades de capital no impliqui necessariament que el projecte sigui un èxit, si que indica que aquesta temàtica té interès i alhora potencial de retorn.

El segon motiu, en aquest cas negatiu, és perquè ja han aparegut (com en la resta de tipologies reglades d’allotjament) problemes vinculats amb la seguretat. En aquest cas, es tracta de la denúncia que ha fet una anfitriona de com un inquilí ha (literalment) destrossat el seu apartament, el lloc on viu. Casa seva. Com molt bé apunten a TechCrunch, es tracta del moment de la veritat per a aquesta xarxa social basada en la confiança entre persones ja que si bé fins ara ja hi havia algunes mesures per evitar problemes d’aquestes característiques (com ara retirar anuncis sense imatges), s’ha demostrat que no ha estat suficient. Fins al punt que el mateix CEO de l’empresa, Brian Chesky, ha sortit per explicar les mesures correctores que aplicaran pròximament i com resolen el cas denunciat.

Aquests dos motius em porten a reflexionar una mica sobre com s’amiliraran en les estructures turístiques aquestes noves formes de viatjar més socials. D’una banda, com comentava David Mora recentment al seu Twitter, com es gestiona des del punt de vista legal. És una oferta 100% legal? Mentre associacions sectorials i administracions estan lluitant per crear marcs normatius i espais segurs, aparèixen noves fórmules composades per un còctel d’elements tant poc “controlables” com Internet, diferents països, persones, negoci,… Per no parlar del concepte “competència deslleial”, que segurament molts propietaris d’apartaments turístics voldrien discutir…

Si fem un cop d’ull al post enllaçat, es pot comprovar com per una cerca concreta (24-24/07/11) a un lloc concret (Sant Francisco), Airbnb era l’operador que més oferta oferia per davant d’Expedia o Hostelword.

Un altre element sobre el qual reflexionar és des del punt de vista estadístic: On comptabilitzem aquesta ocupació? si aquesta oferta no està reglada, no hi ha manera de comptabilitzar-la d’una manera rigurosa. Però els usuaris d’aquesta tipologia d’allotjament no deixen de ser “turistes” que pernocten a la destinació. Tant si comptem de manera quantitativa com qualitativa, s’haurien de tenir en compte, no? Per tant, què fem?

Bé, com deia al principi, aquesta sociabilització tecnològica comportarà importants canvis a tots nivells… Ho deixem aquí, un altre dia parlarem d’hotels, de com els afectaran novetats com la apareguda recentment de la mà de Google, el “Google hotel finder“, que tot i ser encara un experiment no dubto que farà tremolar més d’un… 

Algun comentari?

captcha

Pots utilitzar els següents codis HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>