Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Mar de bales de palla

Experiència diferent: l’Empordà 2.0

M’entusiasma que l’Alt Empordà es torni 2.0. Sota el silenci i l’immobilitat de les pedres de les cases i les costums de tota la vida, a Terrades per exemple, hi ha hagut servei de ADSL molt abans que cobertura de mòbil. Veient el pastor com s’entera de tot allò que es pogui enterar en un poble de poc més de 200 habitants i una mitjana de edat que supera l’edat de la jubilació, pots interactuar amb el món sencer a tres quarts de quinze. Tot sabent que la verge continua passant-se casa per casa, que cal respectar l’hora del cluc, i que cap a les vuit de la tarda, la mainada cap a casa que falta gent…

Fins ara des de un poblet tant petit com Terrades, consultar com peta la tramuntana a Figueres ja era força distret, o informar-te de l’estat de l’aigua en temps real (es a dir, de les estacions automàtiques, avisos, pluja, i la previsió de reg per a un ús eficient) a la nova web de l’ACA, saber el trànsit en temps real de l’autopista AP-7, la caiguda lliure en zoom per descobrir les rutes de senderisme de Itinerànnia a través de Google Earth, o jugar a ser capaç de trobar els rellotges tous amagats tot sobrevolant grans ampliacions de les obres més famoses d’en Dalí, mentre t’acompanya una banda sonora enigmàtica i suggerent…

Però el pas cap al 2.0 on un món ple de persones, sovint entusiastes i col·laboradores, estudiosos, professionals, amants fins la medul·la de tal o qual afició i, on es comparteixen coneixements sota converses que han d’aportar, a toc de platja (Facebook) o de Cheers (Twitter), és descobrir una nova porta que no sabies ni tan sols que hi fos. No té horari, no tanca els dilluns, pots fer networking i trobar-te molt proper de tot alló o aquell que abans era molt lluny. Ara farà un any, que en una primera batuda tot buscant tuiteros a l’entorn de Figueres, tot just erem sis comptant-me a mí mateixa… Ara, el setmanari l’Empordà està confeccionant la llista dels altempordanesos a can Twitter. Però, si amplies el cercle, hi ha una gran atmósfera de gironins molt actius.

Crec que una certa obsessió anti turística és una font de fidelitat tot donant pas a les identitats secretes que els d’aquí coneixem (seguint les pases dels gironins Clan-destinos en els dos posts exemplars que linkejo) i que el món 2.0 pot ser un seductor calçador natural d’una benvinguda força anfitriona.

Roses, és pionera a tot l’estat espanyol, i es pot seguir el seu patrimoni de la Ciutadella a cop o llamp de codi QR . És a dir que pots anar augmentant la teva experiència presencial amb tota l’info que et proporciona el mòbil. I per arrodonir el tema, tens la Rosespèdia.

A Terrades, ja pots encarregar el seu pa centenari pel Facebook. Així quan vas a la botiga perquè t’has tornat a oblidar qualsevol martingala, comentes quelcom com “què feies el Facebook, ahir a aquelles hores?”. I rius amb complicitat sana amb la flaquera una estona. I cap a casa.

El foc de Vilopriu d’aquest estiu, ens en vam enterar abans per Twitter que per cap altre mitjà de comunicació. Les estratègies de certs hashtags poden arribar a ser molt útils a molts llogarets d’aquí dalt. A l’estiu, sobretot el de #incendis. I des d’aquí faig una crida per demanar l’hàbit dels hashtags #emporda, #costabrava, #girona…

Mar de bales de palla

Mil gràcies en Miquel Ruiz, per haver-me cedit l'imatge

Des que la geolocalització ha arribat, amb les eines Foursquare o Gowalla, la veritat és que em venen un munt d’idees per plasmar l’Alt Empordà. M’encantaria geolocalitzar els mars de bales de palla, geolocalitzar els camps de cirerers de Terrades, una botifarra dolça, la truita de farina, el racó amagat de bambús entre Torroella i Sant Miquel de Fluvià… i així anar conformant una ruta de la retina.

Així que, per què no convertim la nostra vessant més autèntica a la que no li manquen bones arrels de tradició, història, llegendes, contes o paisatges, en una font inagotable de bona difusió?

PD: Unes quantes eines per comprendre l’abast de Twitter