Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Bitts 1. Jordi Jacas

27 Setembre 2010,21:43

Vol dinar. “Jo també menjo, eh!”, exclama per telèfon. Així que dinem a casa seva. És un dia laborable de finals d’estiu, assolellat, tranquil i que hem agendat ràpid. Diria que ell és el Molí de l’Escala i el restaurant és Jordi Jacas. Ofereix i presenta l’últim menú degustació de la temporada perquè també li agrada ser client i veure en primera persona les impressions del convidat. Valora l’estiu i ho fa amb satisfacció “malgrat la crisi, el recordarem com a bon estiu”. I just arriben les anxoves. I som a l’Escala. Comencem bé.

El veig relaxat però inquiet. Per sort, allunyat del mòbil. I m’agrada. Parlem de la quarta edició del Gastromusical… un festival per menjar-se que el motiva molt pel concepte de barrejar la cuina i la música en directe per a les nits d’estiu. Ho transmet. Un projecte que evidencia l’atreviment d’aquest deixeble de Ferran Adrià -un més- dels que no paren d’intentar innovar, arriscar, implicar-se i, si cal, caure per aixecar-se. Gastronomia, Emprenedoria, Barça, l’Escala, la família, Els Amics de les Arts, Dos Palillos, Michel Bras, Casa Marcelo, Cal Tet, el Miramar… i un apunt que recordaré mentre es van servint els plats: “un cambrer mai pot posar un plat a taula com un cuiner. El valor del qui l’ha cuinat no es pot transmetre per molt que es vulgui”. Segur.

Divendres, 10 de setembre de 1994. Per tant, ja són 16 anys d’El Molí. Quan ho recorda, surt el pare i l’àvia i li brillen els ulls. Setze anys d’un cuiner i empresari que no vol deixar d’aprendre i que és agraït amb el passat: “un dia al Bullí, és un any a la vida real”. M’agrada tot el que em transmet d’El Bullí, dels seus records, que acompanya amb imatges, amb joves que transpuen il·lusió al costat del geni Adrià. Un referent mundial mereix elogis indiscutibles i no els escatima. I així avança ara Jordi Jacas, “sent fidel a la feina ben feta”, amb idees força com que “el client l’has d’anar a buscar, has de saber perdre”, i amb la proclama que “ens cal un discurs com a territori en la vessant gastronòmica”. Comparteixo aquest llegat final mentre és l’hora de les postres.

Al final, ens acomiadem amb la foto on ell vol ser immortalitzat. M’hen vaig amb sensacions de vora mar, de la història de les pedres de la masia, i amb el regust de les anxoves i del gest servicial de qui les sap servir. El segon bitts amb qui serà? Ho té clar: Em trasllada a Vicenç Asensio. “És una persona que has de conèixer”.