Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Ceràmica artesana de la Bisbal

Els ceramistes de la Bisbal d’Empordà, un ofici amb identitat

 La Bisbal d’Empordà, capital de la comarca del Baix Empordà, és una vila amb una llarga tradició ceramista des de fa segles i un dels principals centres productius de ceràmica de Catalunya. La ceràmica de la Bisbal es diferencia d’altres centres terrissers per treballar amb les tècniques tradicionals, des de la ceràmica decorativa i utilitària (plats, tasses, gerros,….), fins a la ceràmica més industrial que ofereix revestiments per la llar. La ceràmica té valors estètics i decoratius que han permès aplicacions en projectes arquitectònics, decoració d’interiors, o obres d’art de la ceràmica d’autor.

Jo sóc filla, neboda i neta de ceramistes. La meva família es dedica a aquest ofici des de fa 60 anys. És un ofici molt bonic, creatiu i artesà; el ceramista està en contacte amb la terra, l’aigua i el foc. Crea amb aquests elements naturals peces ceràmiques utilitàries o més artístiques, per la decoració, per gaudir a la taula o per revestir una cuina.

Però l’ofici de ceramista està sotmès  a tota mena d’aventures, que moltes vegades, no se sap ni com acabaran: crear noves peces, nous colors, noves textures, noves formes…..usar la creativitat, la il·lusió i la tècnica apresa, per arribar a una nova creació que fins que no ha passat per la cocció del forn el ceramista no sap com serà, i el resultat no és sempre el que s’esperava. De vegades, fins i tot es sorprèn a ell mateix!

L’ofici del ceramista és dur i difícil, i moltes vegades, poc reconegut. Artesania de Catalunya té en marxa un projecte anomenat Oficis Singulars a diferents indrets de Catalunya on els artesans ceramistes han creat productes utilitaris ceràmics amb l’ajuda de dissenyadors industrials. Es tracta de mostrar noves projeccions professionals dels artesans ceramistes i així, ajudar en la continuïtat d’aquest ofici. Un difícil ofici i poc conegut, que moltes vegades, ni els propis bisbalencs saben apreciar: ceramistes, artesans, artistes que treballen des de fa segles per trobar noves tècniques, formes i colors per aconseguir mantenir i transformar una tan antiga tradició de la nostra terra, la ceràmica.

Actualment a la Bisbal, hi ha molts productes que s’oferten a les botigues del barri comercial de ceràmica per excel·lència, l’Aigueta, que fan dubtar de la qualitat del producte bisbalenc. Ceràmica de molts indrets de tot el món, que sincerament crec, no es poden comparar amb la ceràmica de la Bisbal. La calidesa que ofereix un plat de ceràmica, fet individualment i decorat a mà artesanalment, no és igual que un plat seriat produït en una fàbrica. Aquest fet no ha ajudat massa als ceramistes bisbalencs, que continuen treballant per oferir el millor de la ceràmica bisbalenca.

Per això recomano una visita a algun dels tallers de ceràmica; parlar i conèixer els artesans ceramistes, veure com treballen, com decoren, com fan anar el torn, visitar les seves botigues. El visitant pot trobar ceràmica d’autor i peces utilitàries amb formes molt originals a la Rogenca, ceràmica artesanal i decorativa fabricada amb els mètodes més avançats de producció a Ceràmiques Aparicio, la particular decoració de la Ceràmica Rulduà o els colors propis creats amb esmalts de Vilà Clara Ceramistes.

Voldria reivindicar la professionalitat i la creativitat  dels ceramistes. Un ofici amb identitat pròpia, únic i molt vinculat a la regió. M’agradaria parlar de tots i cada un dels artesans ceramistes bisbalencs, explicar-vos què fan, com ho fan, quines són les seves novetats, …però crec que el millor que podeu fer és endinsar-vos vosaltres mateixos a la terra visitant la Bisbal d’Empordà, capital de la ceràmica.

És un orgull per mi dir que sóc neta, filla i neboda de ceramistes!