Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

El Sarrià de Ter desconegut

En els llibres de teoria i història urbana són habituals els esments a les ciutats que, durant les crisis industrials que es produïren en el trànsit de la dècada de 1970 a 1980, es van veure obligades a “reestructurar-se” i buscar noves vies de desenvolupament econòmic, centrant-se a partir d’aleshores en el sector dels serveis, des de les finances fins al turisme. Tanmateix, la literatura especialitzada, sempre pendent de les experiències més imponents i emblemàtiques, no ha parat gaire atenció al que ha succeït en aquells municipis petits que, fins fa ben poc, vivien de la indústria gairebé en exclusiva i que han patit greus episodis de crisis que els ha obligat a reinventar-se, seguint a vegades models semblants als de les grans ciutats, sempre d’acord amb les seves dimensions i possibilitats.

Sarrià de Ter és un d’aquests municipis. Situat al nord de Girona, dins de la seva àrea urbana, i en ple corredor mediterrani d’infraestructures, durant molt anys la industria paperera ha estat el seu motor econòmic i símbol inequívoc. Alguns encara recordem l’olor que desprenia el procés de fabricació de la cel·lulosa, que impregnava tot el poble d’una fortor molt característica fins esdevenir, juntament amb la xemeneia de la fàbrica Torras i el riu Ter, part intrínseca del seu paisatge.

Ara, la pudor de la pasta de paper i la xemeneia de la fàbrica, enderrocada el 1997, no són sinó un record cada vegada més llunyà. Tot i que la indústria del paper no ha desaparegut del municipi i continua sent important, ha anat progressivament a la baixa i el seu futur es troba en entredit. Sarrià s’ha reconvertit i s’ha diversificat, obrint-se, fins i tot, al turisme. Hi ha hagut una “redescoberta” del seu patrimoni històric i natural, mitjançant, a tall d’exemple, de la ruta que el Consell Comarcal del Gironès ha establert al llarg de la vall d’en Xuncla, curulla de vells molins fariners i amb indrets de gran bellesa natural, com el Salt del Timbarro. Igualment, l’herència paperera del poble, bàsica per definir la seva identitat, s’ha manifestat amb l’edició anual de les Jornades del Paper, en el transcurs de les quals es desenvolupen multitud d’activitats relacionades amb aquest material, esdevenint Sarrià un referent a Catalunya.

També amb certa relació al passat paperer, recentment s’ha posat en funcionament l’anomenat “Caldarium” (a la foto), que aprofita les aigües calentes, d’origen volcànic, d’un antic pou excavat als anys 60 per l’empresa Torras Hostench. Les propietats de l’aigua, ferruginosa i sulfurosa, ja eren conegudes pels veïns de la zona, els quals no dubtaven a posar-hi els peus en remull. La intenció del consistori sarrianenc és que el “Caldarium” es trobi al final de la ruta, abans esmentada, que ressegueix el curs de la riera d’en Xuncla, inclosa dins de la xarxa Natura 2000 pel seu interès comunitari. Després de recórrer, a peu o en bicicleta, aquesta petita ruta de poc més de 4 quilòmetres, res millor que descansar els peus dins del “Caldarium”. Una gran oportunitat per descobrir un Sarrià de Ter que és molt provable que desconeixem.