Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

L'esmorzar de forquilla comença

Gastronomia antropològica… i un passeig ecològic

Les seques amb xulla i botifarra

Les seques amb xulla i botifarra

Menjar a les nou del matí un plat de seques amb una xulla de cansalada fregida acompanyat d’una botifarra a brasa, ben picant, de pam i mig, o una galta de porc a la brasa, precedit tot d’unes torrades amb tomàquet (i all refregat, és clar) i una bona selecció d’embotits pot, d’entrada, si més no, sobtar. No és allò que habitualment solem prendre per esmorzar. Més si tot plegat ho reguem amb un bon vi del celler de la casa…

El primer àpat del dia, aquell que diuen ha de suportar el pes de la primera part de la jornada, se sol compondre d’alguna varietat de mescla de llet i cafè (com a tal o en forma de tallat) i, en algun cas, alguna petita peça de brioixeria o un entrepà que no passa de projecte (que sigui petit, si us plau, demanem al cambrer), un “mini”.

Temps era temps, quan el pes de les tasques requeien més en l’home que en la màquina, i per tant calia alimentar-se bé per aguantar les feixugues hores que s’apropaven, aquella composició de l’esmorzar que significava asseure’s a taula, amb una parada de coberts, com si del dinar de festa major es tractés, era habitual: el que s’anomena “un esmorzar de forquilla”.

En alguns establiments encara se’n serveixen amb tota l’autenticitat que cal, tant en la composició i ingredients com en el servei que els acompanya. Un d’aquests és el que us volem recomanar: la Sala de Canet d’Adri.

Les gorgues de la riera de Canet

Les gorgues de la riera de Canet

Podem prendre aquest excel·lent àpat asseguts en torn d’una extraordinària morera centenària, en un entorn digne dels paisatgistes de l’escola d’Olot, que s’ha preservat del temps i de l’expansió de la propera Girona, de la que es troba a 13 kms.

Per pair aquestes menges, recomanem una passejada, partint des d’aquest mateix indret on podeu deixar el vehicle (cotxe o bicicleta, tant se val) per baixar a visitar les Gorgues de Canet, un extraordinari entorn natural, molt cuidat, on l’acció de l’aigua sobre els materials volcànics que formen la zona han creat unes formacions d’una bellesa única, a totes les estacions de l’any. Passant i repassant per diversos ponts construïts damunt la cingla que ha generat l’aigua, tindreu diversos punts de vista de l’entorn.

Tornant al mateix punt de sortida, podeu visitar, a pocs metres, l’església parroquial de Sant Vicenç de Canet, que us haurà servit de teló de fons mentre menjàveu les seques i la xulla, construïda damunt un temple romànic del segle XI, de tres naus i capçalera, del qual es conserven els tres absis exteriors. A la porta d’entrada us esperen uns curiosos relleus amb uns personatges dominant unes feres.

L'església de Sant Vicenç de Canet

L'església de Sant Vicenç de Canet

Si després d’aquesta passejada ecològica, però també cultural, apte i interessant per a totes les edats (i condicions físiques) us ha entrat gana, podeu tornar a entaular-vos i tornem a començar, ara amb el dinar…