Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Bitts 2. Vicenç Asensio

“Fa un dia fantàstic! Fa un dia radiant!”, em va repetint Vicenç Asensio mentre anem trencant la conversa. Em transmet molt ràpid la sensació d’optimisme i és fàcil d’entendre: som a la casa de pedra de la Plaça de la Sardana de Vilajuïga i avui s’inaugura oficialment el nou Espai Armengol, el seu nou projecte. Som al migdia, es respira molta calma, el sol llueix i no bufa tramuntana. Mentre seiem als tamborets de la cafeteria-cuina de l’antiga casa familiar, que data del segle XVIII, ara desprèn la combinació de la pedra antiga amb les parets recent pintades i modernament adaptades per donar cabuda als nous equipaments. Es respira tradició amb la combinació d’aparells d’última generació audiovisual.  I a més, a la part de dalt, també és negoci com a casa rural.

Ens acompanya la seva dona, la Marta Puigsegur, i ànima també de la seva productora Visual 13. Mentre els de Panasonic van tancant el workshop matinal, ell em va obrint la seva vida professional. Comença per recordar-me la primera feina com a duaner a La Jonquera, “una de les millors feines del món mundial”. Admet que va aprendre molt, que va adquirir durant cinc anys aquell instint que el feia tenir una mirada detectivesca, radiografiar les persones i deixar-se dur per la intuïció. Lliçons diàries per a la resta de la vida. Però el 1992 es va tancar el control duaner als països de la UE i, per tant, es va haver de buscar “la vida”. Va afrontar el repte de la seva passió: la fotografia. Es va dedicar a casaments i “tot el que sortia” fins que el 2002 va entrar a Canal Nord TV. Una experiència més que recorda amb nostàlgia però que li servir, diguem-ne, de trampolí.

Allà és on va conèixer la Marta i va anar adquirint experiència com a càmera. Un bon dia es va atrevir a demanar a Francesc Guillamet que li agradaria acompanyar-lo en un dels seus reportatges fotogràfics per a el Bulli. Després d’un temps sense pensar en si tindria retorn, el mateix Guillamet el va telefonar d’un dia per l’altre. “Serà demà”, li va dir. Va ser el futur impuls. Entrar a el Bulli li va obrir les portes del que és la seva nova vida professional i la sentència la defineix ell mateix: “La filosofia d’empresa me l’ha aportat ell [Ferran Adrià]. He après més d’un cuiner que d’un director de cinema.” Només té elogis respecte el geni d’aquest cuiner que sembla no tenir límits. “Va veure clar de seguida que havia d’apostar pel format audiovisual i va confiar des del primer dia en mi sense saber qui era”. Per això, ara li és agraït i la seva col·laboració s’ha mantingut en el temps. Els  documentals sobre el Bulli són molt elogiats i alhora són també una admiració envers la figura d’Adrià i el seu innovador llegat culinari.

“Sóc autodidacta. Faig de tot. Sóc una mica polivalent”, es va classificant mentre repassa el punt i a part que va fer la seva trajectòria quan, a partir de l’octubre de 2005, va decidir plegar de Canal Nord TV per crear la seva pròpia productora. “Es pot dir que se’m va parar el cap”, resumeix. El “salt” en solitari va ser Visual 13, que  neix a casa seva, al barri de dalt de Vilajuïga, i és un atreviment per afrontar nous reptes i fer el que més li agrada “crear productes del zero fins el 100”. Em continua transmetent il·lusió per a tot allò que em parla i, al final, destapa el seu recent estat civil: el 4 de setembre es va casar amb la Marta. Pendent d’un projecte al Japó que prefereix no explicar, li agraeixo l’oportunitat de descobrir Casa Armengol i la motivació que va transmetent mentre recorda que “han passat coses en aquesta empresa i en continuaran passant”. Li desitjo sort amb tantes novetats recents i just al final em dóna un nou llegat. Vol que el tercer Bitts sigui “amb el meu primer client”: Miquel Gotanegra, propietari de l’Hotel Terraza de Roses.