Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

En ruta: Paper vs GPS

En els últims anys fer ruta motiva a molts viatgers a descobrir una regió en moviment, ja sigui a peu, amb bicicleta, a cavall o en vaixell. A més de gaudir de la natura i la cultura en primera persona, es fa exercici alliberant endorfines de felicitat!!

El més habitual és fer la ruta amb bicicleta o a peu, i per això actualment hi ha molts camins marcats. A la província de Girona hi ha moltes rutes amb diferents senyalitzacions: camins de gran recorregut (GR), Petit Recorregut (PR), Vies Verdes , Itinerànnia, Cami de Sant Jaume i altres que estan en procés de projecte o senyalització com La Ruta del Ter o El Camí.

Com obtenir informació sobre les rutes?

1 / Fins fa pocs anys el més habitual era tenir una còpia escrita amb indicacions de la ruta i un mapa, bé comprant un llibre de rutes en llibreries especialitzades, consultar d’Internet o ja en la destinació, obtenir informació de les oficines de turisme sobre rutes dels voltants.

2 / Des de fa uns tres anys hi ha un creixement exponencial de l’ús d’aparells GPS per fer rutes. Aquests aparells es fabriquen amb canellera o suports per a la bicicleta, donen una informació molt exacta de la localització i el no menys important és que l’ús dels 28 satèl·lits que conformen la xarxa del Sistema de Posicionament Global (GPS) és totalment gratuït.

Ens estem acostumant a llegir mapes GoogleMaps i molt aviat tots tindrem un GPS en el nostre smartphone.

Els promotors de les rutes i els ens de promoció turística locals, han començat a penjar els tracks GPS de les rutes als seus espais web. I la revolució 2.0 ha arribat amb pàgines web com la gironina Wikiloc amb rutes GPS de tot el món pujades pels propis usuaris de manera altruista. Els usuaris d’aquest web tenen un profund sentit de comunitat i juntament amb la descripció de l’itinerari trobareu comentaris i recomanacions d’altres persones que han realitzat la ruta. Molt recomanable!

Aquestes eines ens permeten informar-nos des de casa sobre les rutes que ens interessa realitzar i preparar el nostre viatge. I un cop al destí, tenir indicacions fàcils aseguir per gaudir de l’escapada en ruta.

En alguns casos les persones que sempre han fet ruta amb un mapa o llibre de ruta es resisteixen a utilitzar els aparells GPS ja que afirmen que es perd l’encant de l’exercici mental d’orientació i desxifrar mapes i indicacions. Però el creixement de l’ús d’aquests aparells en tant sols tres anys indica que es tracta d’un sistema pràctic que impera, tot i que sempre s’haurà de portar un mapa a sobre, pel risc a quedar-nos sense bateria.

3 / Finalment hi ha alguns touroperadors especialitzats que ofereixen la comoditat de l’organització de la ruta.  A més de dissenyar itineraris propis de diversos dies i realitzar reserves d’allotjaments i altres serveis, com lloguer de bicicletes, d’aparells de GPS o llibres de ruta, també ofereixen serveis de trasllat d’equipatge per fer rutes d’un allotjament a un altre i poder conèixer còmodament una part més gran del territori. Alguns touroperadors a Girona són: EITravel i Cicloturisme entre d’altres.