Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Respectem l’essència dels pobles si us plau

“Les campanes ja tornen a tocar normalment perquè la gent del poble va recollir firmes a favor d’elles. L’Alcaldessa les havia prohibit durant la nit. Va escoltar als quatre xaves que s’han comprat la casa al poble per viure de tranquis i també havien recollit firmes en contra de les campanes, alguns dels que van firmar no estaven censats a l’Ajuntament. Quan les va parar no van informar la gent i no van donar explicacions, això va fer que se li posessin en contra, ja saps els pobles…”.

Així em resumia una veïna del poble el conflicte que van viure aquest estiu passat. A Rabós d’Empordà varen parar el so de les campanes a petició d’uns estiuejants després que s’haguessin queixat a l’Ajuntament del poble. Hàbilment -que no èticament- sembla que l’alcaldessa de la població els va fer cas, va silenciar els tocs de campanes durant la nit i no en va informar els seus habitants -la gent per a la qual treballa-, imagino que per estalviar-se un conflicte. Però no se’l va estalviar. L’estiu passat als accessos al poble penjaven pancartes demanant que tornessin a repicar amb força les campanes, com ho han estat fent des que el poble és poble. I finalment els veïns de Rabós van sortir-se amb la seva. Com havia de ser.

Aquest cas exemplifica perfectament el que passa a molt poblets on abunden les segones residències. Gent, sobretot turistes del país, que hi va a passar només temporades, prova d’imposar la seva manera de fer als que hi viuen -i en molts casos hi treballen- tot l’any. No s’adonen que l’encant d’aquests llocs rau precisament en el seu caràcter de poble i que si l’amputen, no només es posen en contra els seus habitants, sinó que el lloc pot perdre la seva essència i, en conseqüència, el seu atractiu. Si els molesten les granges, que no vagin als pobles on n’hi han. Si els molesta el so de les campanes, que no vagin a poblets petits o que no s’instal·lin al costat de les esglésies als grans. I si no els agraden els pobles, que es quedin a casa seva o se’n vagin a les Bahames. La gràcia dels pobles és que són pobles, amb la seva gent, les seves costums i la seva manera de fer, que s’han de respectar per damunt de tot. Així és la nostra Costa Brava, així són els nostres Pirineus: plagats de poblets petits amb unes peculiaritats pròpies, amb un caràcter singular, que són allò que els fa grans.