Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Bitts 3. Miquel Gotanegra

18 Gener 2011,11:50

“Quan el desig es fa realitat” titula el rètol que commemora el 75è aniversari de l’Hotel Terraza de Roses (1935-2010). Un establiment familiar més de la Costa Brava que ha evolucionat amb el pas de temps i que confirma la transformació del litoral des de la Bahia de Roses. Bufa la tramuntana i llueix un cel blavós i sense núvols. Veig parelles de mitjana edat esmorzant relaxadament al restaurant de l’hotel abans que el gerent, Miquel Gotanegra, triï el lloc que més li agrada del recinte per començar la conversa: una cantonada del bar-cafeteria. Mentre va parlant aquest “home de mar” veig passar vianants fent tot tipus d’esport pel passeig marítim de davant. Li agraeixo la panoràmica, en la distància les puntes blanques de les veles del campionat estatal de làser i rebo el regal del llibre del 75è aniversari de l’hotel que du la seva mare, Merçè Portell. El volum, també titulat “Quan el desig es fa realitat”, recull quatre etapes de gairebé un segle: la dels creadors, la dels fills, l’actual dels néts i la dels col·laboradors i clients.

Comencem parlant de Roses com a marca turística, de la seva activitat política i com a president de l’Estació Nàutica de Roses-Cap de Creus. Considera que després de l’etapa del 1991 al 2003 a la política de Roses, fent costat a Carles Pàramo a Convergència, s’ha acabat un cicle, ja que “n’has de saber entrar i saber sortir”. Resumeix el període com d’afortunat “per la sort de governar sempre” i al mateix temps de “difícil i complicat” per la combinació de la vida empresarial i familiar amb la política.  Però amb el pas del temps dedueixo que encara té el cuc a dins i la necessitat de veure com el municipi es transforma per ser més competitiu més enllà de la targeta identitària de sol i platja. Són els pensaments d’un empresari que té les idees clares al respecte: “És imprescindible la limitació de mandats i creure en la regeneració.”

S’autodefineix més com a emprenedor que empresari i la prova n’és la direcció de l’hotel combinada amb un càmping, apartaments turístics i dues sabateries. És el segon de quatre germans i per catalogar el seu rol a l’empresa explica que “sempre n’hi ha un que estira més”, amb la comparació que “un vaixell amb dos timons, no navega”. Mentre diviso a la portada d’un diari que destaca que l’economia gironina continua a la corda fluixa ell admet que el seu sector va resistint a la crisi, tot i desastres com el del caos aeroportuari causat pels controladors. Com és lògic, té radiografiat el perfil dels seus clients: Sud de França, Catalunya i l’Aragó, de classe mitjana i d’edat entre els 35 i 70 anys. Malgrat la competència que genera el turisme global, amb les zones emergents, continua confiant en la marca Costa Brava i l’aposta pel bon servei. Se’n van uns clients estrangers amb uns llibres d’el Bulli entre les maletes i penso en la sort que ha tingut Roses de ser un referent mundial de la gastronomia.

Com a visió personal opina que els nous temps obliguen a “anar a buscar el client”, amb la mentalitat com a gerent de “continuar reinventant-nos per sorprendre’l”. Després d’anys d’experiència veu que les persones “cada vegada ens movem més per emocions” i admet que ha après més dels fracassos que dels èxits. Com a usuari, té predilecció pels hotels amb ànima i personalitzats, just el tracte que l’Hotel Terraza intenta oferir. Reclama més relat de la marca Costa Brava, creure en la nova aposta pel TAV i apostar per valors que aportin més estacionalitat dels clients gràcies la força de la cultura, la gastronomia i l’esport del país. I sense grans inversions, puntualitza. Mentre s’acaba el matí, Miquel Gotanegra es va relaxant i donant mostres d’una personalitat molt inquieta, d’aquells a qui no els agrada mai estar quiets. Per acabar, visitem l’hotel de dalt a baix i em quedo amb les vistes panoràmiques de l’àtic a la ciutadella -a l’esquerra- i la bahia -a la dreta-. Des de la zona de l’spa, la tramuntana sembla tenir més força. I amb la calma final, li demano qui serà el quart blog. I es decanta per Carles Tubert, “que és una potència emergent en el món del turisme”. Dit i fet!