Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

De Lleida a la Costa Brava

Permeteu-me que em presenti, el meu nom és Julio Estrela, i sóc l’Ambaixador de Lleida a Peralada.

Porto amb orgull el càrrec d’ambaixador des del 2002, i això deriva en la gran responsabilitat d’actuar per: “la meva estima a Lleida, a la llengua, als valors culturals, al patrimoni artístic, a la història i a la gastronomia, a actuar com promotor dels atractius de la ciutat i a desenvolupar el rol de ciceró de Lleida allà on visqui.” I, si em permeteu, vaig a exercir com cal les obligacions d’aquest càrrec en aquest primer post…

La millor definició de Lleida la trobem en uns versos del poeta lleidatà Màrius Torres:

“Sé una ciutat, molt lluny d’aquí, dolça i secreta,

on els anys d’alegria són breus com una nit;

on el sol és feliç, el vent és un poeta,

i la boira és fidel com el meu esperit.”

Lleida, les seves terres, la seva gent, tenen molt a veure amb l’Empordà, gent senzilla i terres fèrtils, aquí parlen una mica estrany…., i no acaben de saber cuinar els caragols, però em sento com a casa, fins i tot hi ha matins que aquestes terres, aquests paisatges, em regalen unes dosis de la meva enyorada boira…

Lleida en els últims anys s’ha transformat, Lleida s’ha convertit en una ciutat amable, moderna, ben comunicada, i afectuosa amb el visitant. Lleida no ha estat mai una destinació turística, potser mai ho serà, i potser està bé que no ho sigui.

Lleida és una ciutat per viure-la, passejar-la, olorar-la, menjar-la… Us recomano dedicar-hi un parell de dies d’hivern a conèixer Lleida en estat pur, amb la seva Boira “Level 9’5”, ben abrigats, passejant pel carrer major, un dels eixos comercials per a vianants més llargs i bonics del món (sí, sí… ja ho se, exagero una mica, i?). Apropeu-vos a qualsevol dels meravellosos restaurants que us rebran amb olor a allioli i brasa, tasteu els vins, passegeu pels camps de fruiters, pugeu a la privilegiada balconada de la Seu Vella des d’on albirareu un mapa real de tot el Segrià, perdeu-vos pels bars del casc antic, entreu en qualsevol pastisseria o fleca i proveu l’autèntica coca de recapte, la mare de la pizza italiana, (sí, sí, sense exagerar, la pizza italiana té el seu origen en la coca de recapte de Lleida), visiteu els seus museus, la seva catedral i sobretot sentiu que esteu a casa vostra, per que és la vostra casa.

Jo de moment seguiré aquí, a l’Empordà, descobrint petites meravelles que a la vegada descobriré als meus amics de Lleida; els canalons de Cal Sagristà a Peralada, l’arròs de cabra d’Els Pescadors a Llançà, els vins de Masia Serra a Cantallops, la increïble visió de la badia de Roses des del Castell de la Trinitat, una tramontanada al Cap de Creus o un bany a Jóncols…

L’altre dia em vaig descobrir dient: “fa mitja fred…”, vaig adonar-me que ja estava preparat pel meu nou càrrec, ser Ambaixador de Peralada, de l’Empordà, de la Costa Brava. Prometo fer-ho amb la mateixa il·lusió i responsabilitat que ho faig amb Lleida.

A la vida no s’han de fer tres coses, se n’han de fer quatre; tenir un fill, plantar un arbre, escriure un llibre, i viure una temporada a l’Empordà (Empordà, pronunciat amb E de Lleida).

Si voleu la meva agenda secreta de Lleida, només heu de demanar-me-la, podeu contactar amb mi via twitter o facebook.