Blog Costa Brava

RSS Costa Brava Pirineu de Girona

Business Innovation Technology Tourism Society
Blog oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Bitts 5. Josep Capellà

Fa un dia estiuenc a Girona, però bufa tramuntana. Josep Capellà arriba puntual a la cita per dinar, mentre a la taula del costat uns joves es van lamentant de les dificultats per intentar aconseguir bones notes en els examens de final de curs. La conversa comença girant al voltant dels seus inicis professionals a Barcelona com a consultor tècnic en turisme, “on vaig aprendre molt”, i era als anys 80, just quan el turisme començava a ser analitzat i estudiat per valorar-ne les tendències. De la mà de Climent Guitart, a través del gabinet d’investigació turística, va ser un dels pioners 30 anys enrere, dels qui van posar les bases, amb una metolodogia de treball que reconeix que és vàlida perquè encara “la faig servir en algunes coses”.

Té por de fer-se pesat quan explica els seus records, però em semblen molt interessants d’escoltar. Quan entrevistava els directius de les cadenes hoteleres per conèixer quines eren les seves estratègies per intentar créixer i tenir èxit. Mentre va parlant imagino com si ara fossin fulls d’excel per determinar el perfil del client, edat, procedència, temps d’estada, preferències, dades de contacte… Surten noms com Abel Matutes, Lluís Riu (Riu), Hotasa, Melià, Gabriel Escarrer (Sol), McDonald’s… I records de la infantesa d’aquella Costa Brava més bucòlica i vista pels turistes estrangers com a zona de diversió, sol, platja, toros, sevillanas, bon menjar… Els clàssics reclams d’abans que ara serien els hashtags i que, per sort, han canviat.

Expert en projectes de turisme i desenvolupament local i assessor d’ajuntaments i entitats, em transmet molta vitalitat quan parla d’allò que tant li agrada. Planificar, definir una estratègia i creure en un turisme més cultural i amb vocació sostenible. Necessari per dimensionar la Costa Brava i adaptar-la als nous temps. Mentre va parlant de la seva vila natal, Torroella-l’Estartit, li brillen els ulls quan es refereix a les Medes i diria que es podria passar hores parlant de la “seva” reserva marina. Coneix totes les espècies i com gaudir-ne, amb la seva barca, més enllà de les hores típiques de visita. Tant que em fa sentir ganes d’anar-hi amb ell i al mateix temps, que és un món que m’estic perdent. Sap transmetre la passió necessària per voler anar-hi demà mateix. “Són tan intel·ligents els peixos”, em va recordant.

A la part final, amb una conversa més relaxada, em diu que li agrada viatjar -era d’esperar- i va desfilant el projecte Retecork, una xarxa europea de territoris del suro, de la qual ell n’és una de les ànimes. També en podria parlar una llarga estona del suro i del potencial turístic que creu que pot arribar a generar. Els seus valors i de com pot englobar la seva visió de turisme integral: sector primari, secundari i terciari. Amb el factor de la bioconstrucció els valors del territori. M’agrada. Una demostració més que no para de pensar en les línies estratègiques i convertir-les en plans d’accions perquè el nostre territori hi surti guanyant. Necessari. Ens fa falta en els temps actuals. I no podem parar. “Ens cal estratègia, per exemple, per posar en valor els Parcs Naturals“. Una idea de futur. Brillant. I acabo amb la seva sentència final: “Turisme responsable: Creem el millor lloc per viure perquè segur que serà el millor lloc per ser visitat”.

Té alguns noms a punt per al proper Bitts, el 6, i al final es decanta per Joan Cals, de la Facultat d’Economia i Empresa (UAB).